Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι σας.

Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι σας.

Mπριάμ στο φούρνο με κολοκυθάκια

Image

1 ώρα & 10 λεπτά

Mπριάμ στο φούρνο με κολοκυθάκια

Λαδερό καλοκαιρινό φαγητό, το εύκολο κλασικό μπριάμ στο φούρνο με κολοκυθάκια. Από την Κρήτη μέχρι το Αιγαίο από την Πελοπόννησο μέχρι την βόρεια Ελλάδα το κλασικό μπριάμ με μικρές παραλλαγές, είναι παραδοσιακή συνταγή. Κολοκυθάκια, πατάτες, σκόρδο, φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και μαϊντανός. Λίγα και απλά τα υλικά για το μπριάμ φούρνου αυτά τα λίγα που είχε η νοικοκυρά στον μπαξέ της. Ψημένα όλα σε μια στρώση με μπόλικο ελαιόλαδο. Συνταγή με λίγες θερμίδες ακριβώς όπως το έφτιαχναν παλιά και μας έχει μείνει αξέχαστο.

Για το μπριάμ στο φούρνο με κολοκυθάκια

  • 1 kg κολοκύθια τρυφερά
  • Λίγα κολοκυθολούλουδα
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 3 ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • Αλάτι Πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
Για το κλασικό μπριάμ στο φούρνο που φτιάχνεται με κολοκυθάκια και όχι το ανάμεικτο μπριάμ, επιλέγουμε κολοκύθια τρυφερά όχι πολύ μεγάλα, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους. Τα κόβουμε σε φέτες λίγο μεγαλύτερες από 1 εκατ.
Καθαρίζουμε τους κολοκυθοανθούς, αν τους έχουμε θα τους βάλουμε στο ταψί με το μπριάμ.
Καθαρίζουμε τις μέτριες σε μέγεθος πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες λίγο μικρότερες του 1 εκατ. Πιο λεπτές δηλαδή από τα κολοκύθια.
Κόβουμε το μικρό κρεμμύδι σε φέτες και σε λεπτές φέτες τα σκόρδα.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Το κλασικό μπριάμ γίνεται στο φούρνο κι είναι πολύ πιο νόστιμο καθώς ξεροψήνονται και μελώνουν τα υλικά στο ταψί μέσα στο ελαιόλαδο.
Γι’ αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 35 εκατ. που να χωράει σε μια στρώση όλα τα υλικά για να ψηθούν όλα σωστά και να ροδίσει το μπριάμ ολόγυρα.
Βάζουμε μέσα στο ταψί τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον πελτέ ντομάτας τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, όλα τα υλικά.
Τα απλώνουμε να γίνουν μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα λουλούδια κολοκυθιών, αν υπάρχουν.
Σκεπάζουμε το ταψί το πρώτο μισάωρο ψησίματος.
Ψήνουμε το μπριάμ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.
Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ολόγυρα να πιει όλα τα υγρά των λαχανικών και να μείνει το μπριάμ φούρνου, σχεδόν με το λάδι του.
Αφήνουμε το μπριάμ να σταθεί για 10-15’ σε σβηστό φούρνο όπως κάνουμε με τα λαδερά φαγητά φούρνου.
Το παραδοσιακό μπριάμ με κολοκυθάκια σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί
Ανάλογα λαδερά φαγητά ήταν και είναι σε εβδομαδιαία βάση στο οικογενειακό νησιωτικό τραπέζι.
Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι κομμένα σε φέτες του ενός εκατοστού λίγο πιο χοντρές φέτες, από τις φέτες πατάτας.
Τα κολοκύθια να είναι τρυφερά γύρω στα 200 γρ. το κάθε ένα με σάρκα σφιχτή, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους
Οι πατάτες να είναι μέτριες σε μέγεθος γύρω στα 150-180 γρ. η καθεμία, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο όλα τα λαχανικά.
Στο μπριάμ όπως και στα κοκκινιστά φασολάκια δεν βάζω καθόλου νερό στο μαγείρεμα.
Αφήνω τα λαχανικά να ψηθούν μέσα στα δικά τους υγρά και η νοστιμιά του φαγητού δεν έχει προηγούμενο. Άλλωστε αυτό ήταν το μυστικό της γιαγιάς μου στο μπριάμ.
Μην παραλείψετε τον πελτέ ντομάτας. Σε όλα τα νησιά λίγος πελτές μέσα στο μπριάμ απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα και αφήνει την γλύκα της ντομάτας στο λάδι στο ταψί.
Το μπριάμ ψήνεται πιο σωστά στις αντιστάσεις από ότι στον αέρα. Ο αέρας θα ξεράνει γρήγορα την επιφάνεια των λαχανικών και η πατάτα δεν θα προλάβει να ψηθεί σωστά μέσα και να μελώσει στην καρδιά της.
Αν δεν σας αρέσει να ξεροψήνονται τα λαχανικά του μπριάμ στην βάση του ταψιού, μπορείτε να κάνετε μια στρώση φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού σε όλο το ταψί και πάνω να βάλετε το μπριάμ. Έτσι θα ψηθούν, θα μαλακώσουν οι πατάτες και θα βγει πιο ζουμερό το μπριάμ.
Γενικά πρέπει να βγει μελωμένο και καλοψημένο και όχι να κρατάνε τα λαχανικά. Αν δεν μελώσει το μπριάμ να μείνει με το λάδι του τότε δεν το έχεις πετύχει. Έτσι έλεγε η γιαγιά που ομολογουμένως έφτιαχνε το καλύτερο μπριάμ στο νησί.